Undervandsjagtklubben Nemo

Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Nemos håndbog i UV-jagt

Nemos håndbog i UV-jagt

Denne håndbog er ment som et ”open source” projekt, hvor alle der lyster kan bidrage med deres erfaringer. Først og fremmest er det tænkt at der skal vægtes konkret viden om jagtteknik, hvilken fisk hvornår og hvorhenne, udstyr, sigt, gode råd osv. Især nybegyndere kan have glæde af sådan en håndbog, men lur mig om ikke alle kan blive klogere af vores forskellige tilgange til og teknikker i uv-jagt.

For de fleste af os er den intense nærvær, man føler, med naturen i dette element en nærmest religiøs oplevelse krydret med adrenalinsus og personlig fysisk udfordring. Disse oplevelser hører hjemme i fangstrapporterne, men selvfølgelig er der plads til at krydre et råd eller en teknik med en lærerig anekdote.

Gå på opdagelse i ”Nemos håndbog i UV-jagt” og bidrag med dine egne erfaringer.

INDHOLDSFORTEGNELSE

1) Pelagiske fisk
2) Fladfisk
3) Gode råd generelt
4) Natdyk
5) Udstyr
6) Sigt
7) Etik/lovgivning/"god opførsel"
8) Sikkerhed
9) Hotspots
10) Apnø træning
11) DIY
12) Opskrifter
13) Undgå at miste fisken
14) Lokale/nationale regler
15) Reviews
16) At skrive fangstrapporter
17) Filetering af fisken
18) Fifs og Staldkneb
19) Vi alle kan få glæde af udlandet
20) Bedste opskrift (Konkurrence kun for medlemmer)
21) Røgning af fisk
22) Lev bedre med rigtig vejrtrækning
Sidst opdateret: 12-10-2012

HÅNDBOGEN

Opskrifter

Simpel  og god Mullte roulade (UV_Dwarf)

Multefillet, længde ca. 15 cm og del den om nødvendigt så tykkelsen er 5-10 mm.

Fyld: Purløg, persille, basilikum og/eller andre friske urter. Disse finthakkes og røres sammen med fetaost. 

Spred fyldet ud på de tynde filleter og rul dem derefter sammen og stik et spyd igennem. Nu er rouladerne klar til ovnen. Lig dem i et ovnfast fad og giv dem et stænk olivenolie. Efter ca. 25 min ved 180 grader er de klar. 

Tilbehør (forslag):  Evt. en frisk kartoffel salt med friske urter.

Vi fik ris med urter (persille, forårsløg ) og en frisk salat. Det var lige det vi havde liggende.

2 roulader pr person er passende, syns jeg, men andre vil nok gerne have 3 eller 4 ;-)


Grillet sorthummer med honningmelon, grillet fersken og fennilke.  (Multemads)

Forkog hummeren (min 1 kg) ca 10-15 min afhængig af vægt. Flækkes på langs og pensles let med olie.

Rør pasteuriserede æggeblommer med olie og hvidløg til aioli og stil det på køl.

Nu grilles tre ferskener og et flækket fennilke. Skæres i mundrette stykker og blandes med kold hinningmelon i tern. overhældes med ½dl olivenolie, 1 spk ahornsirup og 1 spsk god balsamico.

Hummeren grilles, (husk at forknuse kløerne så de ikke sprænger i luften :-)

Serveres med kold hvidvin ex. god Riesling ell Chablis samt et god brød eller flutes.

Hel havørred på bål (Petter)
Skær i siderne nogle skrå dybe furer i kødet fra ryggen ned mod bugen. Stop alt det krydderurt, hvidløg og smør heri som der overhovedet kan være. Overhæld fisken med hvidvin og drys lidt salt på siderne. Pak den godt ind i 2-3 lag sølvpapir og lad den simre i gløderne ca. 8 min på hver side. Her er det vigtigt at man har været gavmild med hvidvinen så kødet bliver dryppende saftigt. Tiden i bålet afhænger selvfølgelig af fiskens størrelse.

Dette er en klassiker der mindst én gang om året skal opleves på stranden efter en succesfuld dagsjagt. Man finder ikke en restaurent med bedre udsigt!

Kogt bålskrubbe (Petter)
Hvis dagsjagten kun har budt på skrubber, kan disse flåes og lægges i en foliebakke med vand, så det dækker fiskene. Smuldr et par boullionterninger heri og sæt bakken på gløderne indtil kødet ser hvidt og færdigt ud. En nem måde at få fladfisk til at smage godt på hvis man vil æde dem på stranden. Kan selvfølgelig også pakkes ind i sølvpapir med gode sager og så en tur i gløderne.

Hovmester Torsk (Knuspar)
Man starter med at skyde en torsk ;) .. Derefter er det ret simpelt.

Man skærer torsken nogle bøffer så at sige, 2-3 løg afhængigt af grydens størrelse, en omgang paprika og noget margerine/smør.

man laver et lag af torsk i bunden af en gryde, så skærer du nogle skiver margerine/smør og putter ovenpå, og så et lag af store løgringe og så masser af paprika. Derefter laver man et lag helt magen til ovenpå det. Det fortsætter man til så meget som man nu har torsk til, eller så stor som gryden er :) Man slutter med at smide en klat margerine/smør på toppen af det øverste lag. På med et grydelåg og sæt din kogeplads på 2/3 af fuld power. Når det øverste lag margerine/smør er smeltet, så er fisken færdig.

Jeg ville selv koge nogle kartofler til, og så har du super lækkert mørt torsk med tilhørende sovs ( smeltet margerine/smør med paprika smag ) og bløde løg til.

Multefilleter på panden med rosenmarin, hvidløg, chilli og lime/citron (Forsberg)
Filleter fisken, men behold skinnet på fisken. Skæl skal fjernes først.
Nu laver du det i skiver som lakse sider.
5 mm olie varmes godt op på panden, fisken lynsteges i 2½ min på skinsiden først og 1½ min på den anden side bagefter, det er vigtigt at fisken ikke bliver stægt for længe da den så bliver meget tør.
Grunden til den megen olie er den sovs du skal lave bagefter. Når fisken er stegt på begge sider, skal den i en forvarmet ovn på 185 grader i 10 min. Imens fisken er i ovnen skal du i olien svitse 4 hakkede hvidløgsfed, 1 frisk chilli og rigtig meget rosenmarin samt saften fra en ½ citron eller lime.
Når hvidløgen er blevet brunlig i farven er oliesovsen færdig.
Nu hældes den blot over fisken i fadet i ovnen og det er klar til servering. Den sidste halvdel af citronen kan bruges til servering ved siden af fisken.

Det smager rigtig godt med nye kartofler og friske asparges.
God fornøjelse med det.

Stegt fisk med kartoffelmos og porrer i smør/citron sovs (Christian)
Kog kartofler og et fed hvidløg (antal fed alt efter hvor vild du er med hvidløg), evt. med lidt gulerødder i.
Lav mosen med olivenolie og mælk, salt og peber.
Porren snittes fint og sættes over ved svag varme sammen med en særdeles god klat smør (der skal være lidt sovs jo)
Når porren er blevet dejlig blød, uden at koge ud, tilsættes en sjat citronsaft og lidt salt.
Fisken, som kan være enhver fisk du kan lide at stege, steges, gerne på skindet (det holder på fedtet og sørger for at fisken ikke bliver tør)
Som de fleste fiskespisere ved, er det vigtigt ikke at stege fiske mere end at det lige skifter fra sushi til stegt fisk.
Retten kan anrettes som vist på billedet, og jeg skal hilse at sige at det smager godt og er hurtigt og nemt at lave. Selv mine unger på 1,5 og 4 år spiser op!!! Det er næsten som at få en Michelinstjerne... smiley
God appetit!

Hornfisk på Grill (Amarylis)
Når den er at finde kan hornfisken være en rigtig lækkerbisken. Det kræver dog lidt held/skills at få ramt på den. Har du været heldig eller dygtig, så rens fisken og skær hoved og hale af. Klip desuden finnerne af, og fjern eventuelt slim fra kroppen ved at skrabe med en kniv. Skær fisken i 3-6 stykker alt efter størrelse. Lav nu en marinade; for hver fisk skal du bruge saft fra 1 lime og 2 spsk. olivenolie/rapsolie. Krydr blandingen med salt og peber og ryst i en jævningsryster. Lad fisken ligge i marinaden mens grillen tændes. Hornfisk skal ikke grilles meget mere en 5 minutter, det er vigtigt at kødet ikke bliver for tørt. Hvis du mangler inspiration til tilbehør, så prøv denne her: Køb et par søde kartofler (Yams) og vask dem godt. Skær dem i 2 stykker og pak dem godt ind i folie. Læg dem på grillen så snart flammerne dør hen og lad dem ligge i 30 minutter. Når de er færdige er de bløde og smattede og dufter a honning. Skralden fjernes inden yamsen fortæres, sammen med hornfisk, brød og blandet salat.

Brallabææs (fransk fiskesuppe) (Petter)
Når det virkelig skal smage af fisk. Både for fiskeelskere og nybegyndere.

Lav fond af to hele skrubber eller endnu bedre af tunge/pighvar samt af hovedet fra havørreden eller multen, som leverer kødstykkerne til suppen. Svits hoveder, ben, skind og kød af i smør og tilsæt 3 dl hvidvin. Derefter 7 dl vand, 1 løg, laurbærblade, økocitron eller økoappelsinskal i lange strimler og lidt saft, snittede gulerødder og 5 hele peberkorn. Lad det koge i 20 minutter uden låg. Si hele indholdet igennem et klæde ned i en stor gryde og smid benene væk. Tilsæt nu en dåse hakkede tomater, mere gulerod, citronskal og løg efter eget behov, smag til og lad det simre i 20 minutter mere, denne gang med låg.

Brug mundrette kødstykker fra forskellige fisk. Eks. havørred og multe. Stykkerne skal kun have 4-6 minutter kogetid i suppen. Husk rejer og blåmuslinger til sidst i en 2-3 minutters tid. De blåmuslinger der ikke åbner sig kasseres.
Serveres omgående med iskold hvidvin til og friskkværnet persille på toppen. Retten kan ikke fryses ned og man laver sjældent for lidt, så invitér dine bedste venner på et klassemåltid, medmindre du selv har 7 sultne unger derhjemme og tre koner.

Torskebøffer i baconsvøb (Petter)
Fremgangsmåden giver egentlig sig selv. En ret der sparker noget smag i torskekødet og for en gangs skyld noget fisk der kan serveres med andet end hvidvin. Bacontorsk fungerer glimrende i følgeskab med fx et godt glas Brown Ale.

Multe i snask med bacon (thomasbergen)
Da flere har spurgt ind til multeopskrifter, nok fordi jeg napper en i ny og næ smiley, vil jeg da lige fortælle om min foretrukkende gastronomiske behandling af denne herlige fisk.

Jeg mener Jamie Oliver, torskeopskrift, gav mig idéen. Princippet er enkelt. Multefilet smurt ind i snask med becon rundt om. "Snasken" kan være alt muligt. En købt eller hjemmelavet pesto. Blend selv - soltørrede tomater, ost, oliven, oliven olie, pinjekerner, mandler, friske kryderurter, hvidløg osv, selvfølgelig kun de ting der passer sammen.

På billedet ses snask á lá olivenolie, fetaost, meget hvidløg, stor håndfuld frisk merian.

Chevice (råmarineret fisk) (daniel)
Det er ikke sushi, men det smager endnu bedre og du kan bruge alt slags fisk lige fra barracuda til torsk.

Pres saften ud af en 6 limefrugter. Skær dit fiskekød i 1x4 cm strimler og dæk dem til i saften. Lad det stå til kødet ser hvidt og gennemstegt ud. Tager ca. 20 min, men du kan sagtens lade det stå længere. I en enkel chevice opskrift jeg har stødt på stod der at kødet skulle råmarineres i 14 timer. Men man kan altså nøjes med mindre.

Tilsæt til sidst hakket chili, peberfrugt, tomat uden kerner, og et par kærlige drys salt & peber.

Nu har du en helt fantastisk forret, som går godt i hånd med et fad varme nachos og noget lyst øl, fx hvede eller sol. Velbekomme!

Her med torskekød

Catalansk Fiskegryde (Martin U)

Til 4 pers.

1 rød peber
1 grøn peber
1 stort løg
4 fed hvidløg
2 spsk. frisk timian
2 laurbærblade
2 spsk tomatkoncentrat
1 stort glas hvidvin
1 l fiskefond. (gerne lavet på pighvarre/tunge men en terning kan også gå an)
2 ds hakket tomat. (Skal drænes for væske)
150 g mandler
1 tsk revet citronskal (kun det gule)
1 stort nip safran
1 spsk sukker
1 tsk røget paprikapulver. (fås i bla. Chas E i århus)
500 g HVID fisk. (Tunge, hvarre, torsk, havbars, skrubbe m.m.)
10 blåmuslinger eller kammusling
10 tigerrejer

Start med at stege mandler med lidt røget paprika på en pande. Pas på de ikke brænder på. Når de er sprøde sættes de til side. Steg peberfrugter og tomatkoncentrat hårdt på en pande med olie til peberet tager lidt farve. Tilsæt løg og hvidløg og det sidst røget paprika og steg lidt videre. Herefter tilsættes hvidvin og det skal koge ned til en sirup konsistens. Herefter tilsættes fonden, de hakkede tomater, timian og laurbær. Mandlerne stødes i en morter og tilsættes sammen med safran, sukker og citronskal. Lad de koge 20 min og tilsæt evt. lidt vand hvis der er behov for det. Smag til med salt og peber. Fisk, musling og rejer tilsættes og simre med 5-7 min. Kassere muslinger der ikke er åbnet. Serveres i dybe tallerkner drysset med hakket persille og brød og aioli ved siden af.

Ovnbagt multe i safran sovs (Torben W Nielsen)

Til denne ret skal du bruge

Multefiletter skåret i potionsstykker
4 Gulerødder
2 Rødløg
2 Dl. hvidvin
150 ml Cream fraiche
1 Knsp safran

Først pumper du nogle multespecialister her på NN for et godt spot.. tager på jagt og skyder en multe. skriver en fangsrapport og en takke mail til din multespots sponsor :0)

herefter... renser du din multe og skære den i potionsstykker som du placerer på nogle oliesmurte staniol stykker

Tænd ovnen på 175 grader...
Hæld 2 Dl hvidvin i en gryde og tilsæt gulerødder og rødløg (skiveskåret)

Tilsæt en knivspids Safran
"pisk"  cream fraiche i sovsen.. lad den småkoge i 2 min.
Hæld det over dine potionstykker og sæt hele baduljen i oven i 20 min..

Lav kartofler og salat

vupti... en super lækker ret.

Jeg giver 4 harpuner i karakter  -> -> -> -> (Petter)

Havørred Rogn (Knuspar)

Når man nu har skudt sig en ørred, som viser sig at være en hunfisk, og den har nogle lækre rognposer i bugen. Ja så er det da synd bare at smide det ud!

Efter nogle gange at have hørt min fætter ( som er kok ) fortælle at de er på højde med stenbiderrogn og se hans smilende fjæs når han skærer en ørred op for mig med rognsække i, besluttede jeg mig for at finde ud af hvordan man efterbehandler det, og her er det så:Man tager rognen ud af fisken og så skal det vådsaltes, man opløser noget salt i vand, og som reher siger ( han er også kok ) så skal det være så salt at en kartoffel kan flyde i det.

Så putter man rognen i saltvands-opløsningen og pisker det med evt. et piskeris. Det ødelægger nok lidt æg, men det fjerne samtidig slimhinden og rognsækken derfra, og så kan man fiske rognene op med eks. en hul-si.

Rognen skal være i saltvandsopløsningen i en halv times tid, og så er de klar til brug. Saltvands opløsningen burde dræbe hvad der kan være af parasitter i fisken. Og man kan ikke fryse rognen da det dræber celle strukturen i dem. De kan spises rå, som med caviar, eller man kan bruge dem i en sauce, evt. blende dem og bruge dem til at jævne en hollaindaise sauce med.

Havørredrogn ala Joon

På langelandsturen 2010 snakkede jeg med thomasbergen og otto om hvordan man udnytter rognen,hvordan man løsner rognen fra hinden.. Jeg lovede at komme med billeder til hvordan jeg gør.

Jeg har anskaffet mig en gulvrist (ny) til brusekabine noget.. ligger den hen over en skål tager rognsækken og åbner hinden, derefter er det egentlig bare at gnide rognsækken rundt på risten.. æggene falder igennem.. hinden blir oven på risten..

Nedenfor ses det færdige resultat. I skålen er der nu cirka 400 gr rogn. Tag en håndfuld groft salt ned til æggene, rør rundt og lad dem stå en times tid. Skyl æggene i en si - og de er klar til gourmet

Så er der lidt mindre spild på fisken ;)

Fandt en "opskrift" på nette som dog er engelsk, den vil jeg få oversat når jeg har tiden, men den er her:

To Prepare Caviar at Home:

Caviar is quite simply fresh fish eggs, cleaned and preserved carefully with a bit of salt. Excellent caviar can also be prepared from the eggs of many common game fish. The caviar I am most familiar with is from the stocked Kokonee salmon of our New Mexico lakes, and this recipe is for those eggs, but the same method works with many different types of eggs. I have heard that barracuda eggs may be dangerous, and I wouldn’t trust the Fugu, or blowfish, but any egg sack you would fry, and can be cleaned like Caviar eggs, should be good. Check out what you have.

When you catch a fish that may have eggs and you want to make caviar, clean the fish immediately, and if it does have egg sacks, put them in a plastic bag and on ice. As soon as you can, start the caviar. Slit the egg sacks, and clean the eggs from the membranes they are attached too. This is the hard part. Use your fingers, continually cleaning out the little pieces of membrane. A steel screen with 1/4 inch or so mesh can be a help. Through all of this process do your best not to break the eggs. Do most of this work in a bowl of clean, cold water, and when all of the membrane has been sorted out, and the eggs are clean, drain them well.

Measure the eggs, and for each cup of eggs, make a brine of two cups of cold water and 1/2 cup kosher salt in a glass bowl large enough to hold both brine and eggs. Add eggs to cold brine and swirl gently occasionally for 15-20 minutes. Drain in a sieve and refrigerate for at least an hour or two and preferably overnight.

Caviar is good on crackers, with baked or boiled potatoes, scrambled eggs, blinies, crepes, deviled eggs and such. Decorate the caviar with a slice of lime, a bit of minced onion, or a little sieved hard boiled egg yolk. Serve with ice cold vodka, champagne or a clean, cold Pilsner. If you like caviar, this is excellent.

This same Caviar can be salted a bit more heavily, mashed, and used to make the Middle Eastern delicacy Taramusala. It can also be heavily salted, left to drain a while and then mashed and dried to a hard, flavorful concentrate which is quite delicious, high in nutritive value and rather indestructible. Caviar can be preserved in small jars if you use the same preserving techniques you would use for cold meat, fish or corn. The texture deteriorates badly, but the flavor and nutritional value are still good.

This is a recipe that you can experiment with, and use what you have available. I wish you good luck and enjoyment.

Røget fisk (Petter)
Hvis man ikke selv er så heldig at have adgang til en rygeovn, så er her et eksempel på hvad man kan hente om lørdagen, når man afleverer sin fangst og lidt fra fryseren om tirsdagen hos Clausen på Århus Havn. Her var det lidt blandede 1,5-2,5 kilos havørred og multe. Det til venstre er koldrøget og det til højre med forskellig krydder (hvidpeber, paprika/løg) er varmrøget. De tager 45 kr/færdig kg filet inklusiv filletering, benudtagning og valgfrit krydder. Så er der dømt fiskefrokost med øl og snaps!!!! Det skal siges at især multen er helt suveræn både som kold og varmrøget

Pighvarre i røget mælk 4 pers (Martin U)

1 pighvarre på et par kilo
1 l sødmælk
150 g røget bacon i 4 stykker
4 laurbærblade
2 store kviste timian
1 løg i tynde skiver
2 fed hvidløg
2 citroner

Lad mælken småsimre i en stor stegepande. (Må ikke koge)

Kom bacon, laurbærblade, timian, løg og hvidløg i. Lad det simre 20 min. Smag derefter til med salt og peber.

Læg pighvarren i og dæk til med folie. Efter ca 30 min på lavt blus er fisken færdig. Lad den derefter hvile i mælken 10 min.

Spis med citroner, godt brød og salat eller hva i nu har lyst til.

 

Indbagt pighvar med safran beurre blanc. (Christian S.)

4 pers

 • Ca. 400 gr. pighvarfilet (Anden fastkødet fisk kan bruges)
 • 3-4 gulerødder
 • 2-3 porrer
 • 30 gr. smør
 • 4 plader butterdej
 • lidt Noilly Prat
 • salt og peber
 • evt. lidt kørvel og 2 tomater

til beurre blanc:

 • 4-5 skalotteløg
 • 1 dl Noilly Prat
 • 2 dl hvidvin
 • 150 gr. smør
 • et nip safran

Rens gulerødderne og skær dem i lange strimler med en kartoffelskræller. Rens ligeledes porrerne og skær dem i julienne. Brug det hvide og lidt af det grønne. Gulerødder og porrer sauteres i smør på panden, krydres med salt og peber og afkøles.

Skær fisken ud i mindre stykker, salt den og del den i 4 lige store portioner. Rul butterdejspladerne ud i firkanter. Nu skal man finde en form af passende størrelse. Jeg plejer at bruge en kop der rummer 2 dl. Koppen pudres med lidt mel og fores med butterdejen idet man lader lidt hænge udenfor til at lukke med. Pas på der ikke går hul på dejen under denne proces. Hvis det sker, må der lappes med lidt overflødig dej.

Herefter lægger man en skefuld af grøntsagsblandingen ned i koppen, lidt fisk, en skefuld grøntsager og afslutter med fisk. Endelig stænker man lidt Noilly Prat ned i formen og lukker den forsvarligt med den dej der hænger udenfor.

Nu vendes kalorius ud på en smurt bageplade. Processen gentages tre gange. Nu står der fire nydelige "bomber" på bagepladen som kan pyntes kunstfærdigt med udskåret butterdej, hvis man måtte ønske det. Hertil kan man forberede sine bomber i god tid og sætte dem på køl. Når de skal serveres, pensles de smukt med pisket æg og sættes i en 200 grader varm ovn i ca. 25 minutter.

Sovsen gøres på følgende måde: Skalotteløgene hakkes fint og sættes over i en lille gryde med hvidvin og Noilly Prat. Lad det koge ind til der er ca. 3/4 dl. og si det. Hertil kan sovsen forberedes i forvejen. Når fisken er klar, varmes væsken op, safranen kommes i og man pisker det kolde smør skåret i mindre stykker ind i sovsen. Herefter må den kun lige nå op på kogepunktet, så skal den serveres.

Anret den lune indbagte pighvar på en tallerken med lidt sovs omkring og pynt evt. af med et par kviste kørvel og små strimler af tomat, som først er flået og udkernet.