Nemos håndbog i UV-jagt
Nemos håndbog i UV-jagt
For de fleste af os er den intense nærvær, man føler, med naturen i dette element en nærmest religiøs oplevelse krydret med adrenalinsus og personlig fysisk udfordring. Disse oplevelser hører hjemme i fangstrapporterne, men selvfølgelig er der plads til at krydre et råd eller en teknik med en lærerig anekdote.
Gå på opdagelse i ”Nemos håndbog i UV-jagt” og bidrag med dine egne erfaringer.
1) Pelagiske fisk
2) Fladfisk
3) Gode råd generelt
4) Natdyk
5) Udstyr
6) Sigt
7) Etik/lovgivning/"god opførsel"
8) Sikkerhed
9) Hotspots
10) Apnø træning
11) DIY
12) Opskrifter
13) Undgå at miste fisken
14) Lokale/nationale regler
15) Reviews
16) At skrive fangstrapporter
17) Filetering af fisken
18) Fifs og Staldkneb
19) Vi alle kan få glæde af udlandet
20) Bedste opskrift (Konkurrence kun for medlemmer)
21) Røgning af fisk
22) Lev bedre med rigtig vejrtrækning
Afsøg området ved afmærkningen grundigt.
Pighvar og slethvar:
Findes på forskellige dybder, men gerne hvor sandet er lidt mere groft og lidt mørkere. Deres fødeemner er store (f.eks. tobis). Derfor findes de gerne, hvor mindre fisk er talrige, men det er ingen forudsætning. Spiseværdien af en hvar afhænger af tykkelsen. Derfor er det en god idé at håndfange dem, så man kan lade de tynde eksemplarer gå.
Hot spots: I år, 2008, var store eksemplarer særligt talrige marts-april omkring Helgenæs. Ellers er den lange kyststrækning ud mod Kattegat, Ebeltoft færgehavn og nord på, kendt for sine hvarre.
Tunge:
Om dagen er den typisk gravet helt ned under sandet. Tunge skal være temmelig store (40 cm, 600 gr.) før man kan være bekendt at spise dem, ellers er der ikke meget kød på dem. På natdyk ses der ofte f.eks. 30 stk hvoraf 2 er store nok til at tage med hjem.
Jeg (Petter) har ofte oplevet på natdyk at tunger har alt andet end en sky adfærd. Hvis man er i tvivl om størrelsen fordi den ligger nedgravet, kan man uden problemer løfte den fri af sandet med spyddet og endda måle længden på sin arm ved siden af. Hvis den spræller når man piller ved den, ja så ligger den sig næsten akkurat samme sted igen. Fiskenes skæl peger bagud og virker som modhager, så den er nærmest umulig at holde, hvis man tager den midtpå. Hvis man derimod tager den omkrign snuden har man et godt greb om den og man kan nemt sætte den på stringeren og aflive den. Jeg (Asger) bruger altid denne teknik.
Hotspots: Glatved, Kobberhage, Gjerrild, Havknuden, Sj. Odde kattegatside.
Skrubbe:
Findes i mange forskellige miljøer. I sand, på rev, i tang, på store molesten osv. Ses oftest i kanten af et tangbælte, men forekommer til tider talrigt på udstrakt sandbund f.eks. Dråby strand.
Skrubben er i den bedste kondition fra ca. aug-okt. Fra dec-maj er den kedelig vandet og i en periode fredet (gyder).
[Tilbage]