Undervandsjagtklubben Nemo

Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Nemos håndbog i UV-jagt

Nemos håndbog i UV-jagt

Denne håndbog er ment som et ”open source” projekt, hvor alle der lyster kan bidrage med deres erfaringer. Først og fremmest er det tænkt at der skal vægtes konkret viden om jagtteknik, hvilken fisk hvornår og hvorhenne, udstyr, sigt, gode råd osv. Især nybegyndere kan have glæde af sådan en håndbog, men lur mig om ikke alle kan blive klogere af vores forskellige tilgange til og teknikker i uv-jagt.

For de fleste af os er den intense nærvær, man føler, med naturen i dette element en nærmest religiøs oplevelse krydret med adrenalinsus og personlig fysisk udfordring. Disse oplevelser hører hjemme i fangstrapporterne, men selvfølgelig er der plads til at krydre et råd eller en teknik med en lærerig anekdote.

Gå på opdagelse i ”Nemos håndbog i UV-jagt” og bidrag med dine egne erfaringer.

INDHOLDSFORTEGNELSE

1) Pelagiske fisk
2) Fladfisk
3) Gode råd generelt
4) Natdyk
5) Udstyr
6) Sigt
7) Etik/lovgivning/"god opførsel"
8) Sikkerhed
9) Hotspots
10) Apnø træning
11) DIY
12) Opskrifter
13) Undgå at miste fisken
14) Lokale/nationale regler
15) Reviews
16) At skrive fangstrapporter
17) Filetering af fisken
18) Fifs og Staldkneb
19) Vi alle kan få glæde af udlandet
20) Bedste opskrift (Konkurrence kun for medlemmer)
21) Røgning af fisk
22) Lev bedre med rigtig vejrtrækning
Sidst opdateret: 12-10-2012

HÅNDBOGEN

Bedste opskrift (Konkurrence kun for medlemmer)

Pighvar i pande
1 stk pighvar krydret med citronskal, forårsløg, hvidløg, basilikum, salt og peber.
Steges ved middelvarme på en pande. Der hældes godt med tør hvidvin over og der sættes låg på panden. Steges ca 10-30 min afh. af fiskens størrelse.
Der smages til med lidt fløde og voilá - pighvar med cremet hvidvinssauce.
Serveres med årstidens grønt og en hasselbagt kartoffel som suger godt med pighvar sauce :-)

::ASger
Tilføjet af: Asger - 22-04-2010 21:54:57
Honningmarineret havørred
Først fanges en havørred. Den fileteres, og skindet fjernes. Fileterne skæres i portionsstørrelser. En marinade laves af følgende:
1 dl citronsaft, 1 dl honning og friskkværnet hvid peber.

Marinade og fiskestykker puttes i en plastikpose, som tømmes for luft. Fisken marineres et par timer i køleskabet.
Fiskestykkerne lægges i en smurt bradepande og drysses med grofthakkede mandler og salt.
Fisken bages i en meget varm ovn eller grill ( så honningen kan karamelisere ). Tilberedningstiden afhænger af fileternes tykkelse, det skal have så meget, at fisken føles fast.

Det er en rigtig god sommerret, som kan spises med nye kartofler og en salat efter eget valg.

Tilføjet af: bob - 15-07-2010 23:38:45
Varmrøget ørred med pæresalat og baconbanditter!

Ingredienser:
en ørredfillet på 500-1000 gram (afh. af sult ;) )
persille
blandet salat (evt en salat mix fra føtex)
frisk peperrod
dadler
bacon
2 modne pærer
citronsaft
salt / peber
olivenolie
cremefraiche
godt brød
en god humus (evt hjemmelavet)

Start med at varmryge ørrede filletten, evt i grillen hvis du ikke har en rygeovn. Giv den gerne lidt rigeligt, så den får en god røgsmag!

Mens ørreden køler af laves baconbanditterne, de består af en daddel med bacon om og en tandstik igennem, de skal i ovnen ved 200 grader i en 10-15 min, men hold øje med dem!

Så skæres pæren i tynde både, vendes i citron saft og puttes i en skål sammen med salat og persille samt ørreden, som du frigøre fra skindet og river i passende bider.

Bland citron saft og oliven olie med salt og peber og hæld det ud over salaten.

husk lige at tjekke baconbanditterne i ovnen - og begynd at lune brødet!

Bland en peberrods dressing af peberrod som hakkes fin og blandes med cremefraice, lav den ikke for stærk, da den så vil overdøve det andet.

Når baconbanditterne er klar, så er du klar til at gå til bors og nyde et fantastisk måltid!

På billedet ses det samlede resultat, her med en god rødvin og chili humus!

BON APPETIT!


Tilføjet af: sepstrup - 25-07-2010 00:36:52
Krydret ørred

Ingredienser:
2 små chili (vælg nogen i en styrke du synes om)
Hvidløg
En busk dild
En ørredfillet (så meget du kan spise)
Champignon
Rød peber
Forårsløg
Madlavningsfløde
Olivenolie
Citronpeper
Salt/Peper
1 flaske hvidvin
Frisk pasta

Først laves en marinade af en meget fint hakket chili og et fed hvidløg, samt olivenolie.
Derefter tages et ovnfast fad, olie i bunden og så fordel 2/3 dele af dilen der, fisken oven på. Så gnubbes fisken i marinaden, mere hvis du godt kan lide den kradser lidt, mindre hvis du ik er så meget til stærk mad :-) Så skal den have en gang citronpeper og noget salt, ingen grund til at være nærrig med det! Og så lige resten af dillen oven på.
Til sidst hælder du så hvidvin rundt langs fisken, ca halvt op (på fisken, IKKE fadet). Så skal der sølvpapir over fadet og i ovnen. ca. 200 grader i en 25-30 min.

Mens fisken hygger sig i ovnen, går du igang med at skære grøntsager, champignon i skiver (evt køb dem sådan :P ) rød peper i bitte små tern, forårsløg i tynde skiver, samt fint hakket chili.
Så fyre du op for en sautepande eller gryde, olie i, når det er varmt switser du et fed hvidløg (presset) der i, og så i med grøntsagerne. De sauteres til de er nogenlunde møre, og så skal der hvidvin i, et 0,5-1 cm lag, lidt afhængig af mængden af grøntsager. Lad det koge godt ind, til hvidvinen så småt er kogt helt af og er blevet sådan godt gul og lidt tyk i det - og så fløden! - smag til med citronpeper og salt/peper.

Imens har du husket at sætte vand over til pasta! Den koger nok ca. nu, men inden du smider pasta’en i, kigger du lige til fisken og tager sølvpapiret af den så den kan få lidt direkte varme. Og så i med pasta’en! Når pasta’en er klar, er retten færdig.

En rigtig lækker ret der virkelig for puttet noget smag i fisken. Styrken kan varieres eller chili’en kan evt. helt undlades hvis man ikke er til det stærke. Er man til krydret mad, kan man evt. booste den lidt efter behag.

Resten af hvidvinen drikkes til - måske en ekstra flaske :-)

Bon appétit.









Tilføjet af: sepstrup - 31-08-2010 15:08:44

Havørred maki ruller (inside-out)

Skal fisk spises rå er det helt afgørende at det er ultrafriskt. Kan man få fisken på is allerede på stranden eller i bilen er det optimalt. Fileter fisken. Fjern alle ben, skind og puds stykkerne af. For at dræbe eventuelle parasiter skal fersk fisk fryses ved -20 gr i 24 timer. Kvaliteten bevares bedst (har jeg lært) ved at pakke kødet i mindre portioner omviklet med plasticfolie. Hvis fisken har rogn fryser du det selvfølgelig med.

Sushi ris, noritang mm købes billigst i asiatiske butikker og avocado, mango mm i bazarvest. Endvidere skal du bruge en lang skarp kniv.

Risene er vigtige. Min måde at gøre det på er 2 dele ris til 3.5 dele vand. Skyl risene grundigt i en si. Ris og vand i en gryde. Låg på og det skal blive på hele tiden. Vandet bringes i kog. Herefter 10 min på lav varme hvorefter risene hviler med låg på endnu 10 min. Hæld risene i et fad og vend dem forsigtigt med en lille smule eddikeblanding (riseddike /æblecidereddikke, sukker og salt). Man er nødt til at prøve sig frem for at finde sin egen smag. Når risene er kølet af kan man lave maki-rullerne.

Evt rogn frigøres forsigtigt fra hinderne i en skål med et piskeris.

Jeg kan bedst lide inside-out ruller. Tangen er pakket ind i rullen og det giver mange flere muligheder for dekoration. De er ikke svære at lave.

Eksempel (ørred & avocado + ristede sesamfrø udenpå)
Måtten skal pakkes ind i plasticfolie. Tag et halvt stykke noritang. Den glatte side nedad. Fugt fingrene. Spred lidt ris på tangen. Drys sesamfrø efter behag. Vend tangstykket. Undgå for meget fyld. Lav rullen uden at trykke for meget. Fugt kniven og ret enderne til. Del rullen på midten og herefter i 8-10 stykker i alt.




Du kan variere indholdet i rullerne og med fordel rulle tynde skiver fisk, avocado, mango osv uden på dem. Man kan også pynte på forskellige måder med rognen.

Spises traditionelt med syltet ingsoja og wasabi men faktisk sætter kun fantasien grænser. Prøv også syltede hyben og lav nogle andre asiatisk inspirerede dips.


Tilføjet af: gottliebsen - 09-09-2010 08:45:59
Lotus suppe eller Bisque på Strandkrabbe

Vil man være gourmet i en fart er denne opskrift nem og billig. Den kan også vende en halv sløj jagt til en gourmetoplevelse man får ros for hos den langhårede man har inviteret. Det er dog vigtigt at hun ikke er med til den første del af tilberedelsen;-)
Man er ved at være færdig med jagten og det har set skidt ud. En enkelt eller to flade er det blevet til. På en god dag er det tunge. Slut jagten af med at fange 10-12 store strandkrabber i det medbragte fangstnet.
Vel ankommet til hjemmet er klargøringen nem – Kom fangstnettet i en pose og ind i køleskabet, så går krabberne i dvale og vågner op til dåd igen næste dag hvor man tager dem ud og vil til at lave sin suppe.

Ingredienser forberedes:
Suppeurter som f.eks porrer, løg, timian snittes og lægges klar.
En sjat Olivenolie, en lille dåse tomatpure, to tsk. paprika, ½ dl cognac (eller andet sprut), hvidvin, vand, boullion, fløde. Øllen på billedet er til kokken.

Nu til den del hvor selskabet ikke behøver være med. Krabberne liver noget op når de kommer ud i vasken. Op på bræddet med dem og så i halve med en stor kniv.
Olivenolien varmes op til max. Og krabberne brunes (rødes) i gryden. Brug en kraftig pind til at knase krabberne med, det er temmelig hårdt ved en blender.
Når alle krabberne er røde kommer vi til den del hvor der gerne må være publikum på, det giver et slemt machopræg over det forklæde du har på;-) En sjat cognac op til krebsdyrene og ild i. NU BLIVER DU BANGE
Pas på emhætten!
Når cognacen er brændt af kommes en dåse tomatpure i og der røres mens syren brænder ud af pureen.
Paprika følger efter pureen og derefter suppeurterne
Vin og vand, halv af hver til krabberne er omtrent dækkede.
Boullion kan man bruge efter smag, jeg kommer høns fra ”Oscar” i som smagsforstærker. Man kan også nøjes med salt.
Nu skal suppen simre i 20 min, derefter hvile i 10 min og så sies krabber og urter fra.
Nu smager du på den himmelske bryg.
Er den lidt svagelig kan du reducere den ved at koge videre, ellers smages til med salt, peber måske lidt citron.
Tilsidst legeres med fløde til dejlig konsistens.
Den friske fladfisk fileteres og dampes eller porcheres og placeres midt i suppen som en delikat ø.
Velbekomme – gourmet på 40 min.

Tilføjet af: Kong Hansen - 11-09-2010 18:35:24

Her er billeder til Lotus suppe

Ingredienser

Krabber

Flambering

Færdig suppe


Tilføjet af: Kong Hansen - 11-09-2010 18:50:47

Hurtigfisk

Fisken som passer til den travle hverdag hvor maden helst skulle have været færdig for 5 min siden.

Det allervigtigste ved tilberedning af fisk, specielt ørred, er efter min mening at give fisken minimalt varme så den ikke bliver stiv og tør. Denne metode er så nem som at koge æg og er meget hurtig at gå til.

Filetten krydres efter behov - her er chilli/lime på den ene og dild/citronskal på den anden.

Så skal filetterne i kogeposer, luften suges ud og så er der kun tilbage at porchere hele pivtøjet.

Vandet bringes i kog, sluk for ilden, poser i og 4(fire) min. på uret. Hvile i 3 min og så er der serveret. (passer til filetten fra en 1,5 - 2 kg ørred;-)

Fisken kan også koge færdig sammen med pasta eller kartofler, men hellere ved 85 grader end 100. Altså på slukket plade på eftervarme.

Jørgen


Tilføjet af: Kong Hansen - 21-09-2010 21:34:36

Multe a’la efterår

Ingredienser:

Multefilet uden skind

bacon

rodfrugter efter ønske ( f.eks. kartofler, selleri, rødbeder, gulerødder og persillerødder)

olie

1 løg

1 peberfrugt

1 dåse flåede tomater

1/4 tsk balsamicoeddike

1/4 tsk sukker

1/4 Grøntsagsbouillonterning

1/2 dl fløde

Persille

salt og peber

Til at starte med klargøres rodfrugterne. De skrælles og skæres i passende stykker. Herefter lægges de i en bradepande og blandes med olie, salt og peber. Bradepanden sættes i en 200 grader varm ovn, og rodfrugterne bages til de er møre og lækre. Det tager knap en time.

Herefter klargøres multen. De skindfrie fileter skæres i portionsstykker, som omvikles med bacon. Fisken sættes i køleskab, til den skal steges.

Så er det tid til at lave saucen. Til det formål hakkes løget fint og peberfrugten skæres i fine strimler. Løg og peberfrugt steges møre i olie i en gryde, hvorefter der tilsættes en dåse flåede tomater. Lad det koge op, hvorefter Balsamicoeddike, sukker, bouillon og fløde tilsættes. Persillen hakkes fint og puttes i gryden. Lad saucen stå og simre.

Når rodfrugterne er næsten færdige, er det tid til at stege multestykkerne. De steges på en varm pande med olie og krydres med lidt salt( der er salt i baconen) og peber. Når multestykkerne er hvide hele vejen igennem, er de færdige. Pas på ikke at give det for meget.

Imens fisken steger gøres saucen færdig. Det gøres ved at blende den let med en stavblender, der skal stadig være struktur i saucen. Tilsidst smages den til med salt og peber.

Wupti, så er der lækker multe med bagte rodfrugter og tomatsauce. Hele herligheden kan med fordel serveres med en riesling, som går godt i spænd med rettens fedme.


Tilføjet af: bob - 03-10-2010 20:20:04
Smør Hummer!
tag et per hummere kog dem i ca 4-5 min og lad dem der efter køle af i gryden i ca. 20-30 min.

tag ca 100g smør, saften fra en halv cirton, hakket persille varieres efter eget behag, 2-3 tsk paprika og en lille smule presset hvidløg (max et fed), rør det sammen til en slags krydersmør

tag der efter og flæk hummerne slå hul på kløerne. put dem i et ildfast fad. og smør krydersmøret på de opad vendte flader, stilles i en 200 grader varm oven i ca 10 min. eller kan tages ud 5 min. efter at smøret er smelet.

serveringsforslag:
nye kartofler, flutes og en god flaske hvidvin eller bobler.

Bon Appetit

Tilføjet af: MOSELOVEN - 28-12-2010 22:28:54

Fisk i sølvpapir!

En fantastisk nem og velsmagende ret. Alle safter bliver ved fisk og grønt, det bliver ikke bedre!

I dette tilfælde starter du som jeg, med at jage ved Hanstholmmolerne og hjembringer en dejlig havbars!

Den fileteres og skindet fjernes

Dernæst klargøres grøntsagerne. Jeg bruger hvad jeg har, i dette tilfælde rødløg, blomkål, grønne asparges og lidt ærter.

Herefter smeltes rigeligt smør på panden og grøntsagerne får lov at hygge sig lidt i de fede omgivelser. Dette gøres for at grøntsagerne bliver færdige samtidigt med fisken når de senere er i ovnen. Jeg tilsætter grøntsagerne til panden alt efter hvor meget de skal have, i dette tilfælde løg først og asparges til sidst!

Så er vi nået til at få sagerne placeret på sølvpapiret. Jeg ligger papiret dobbelt, for at dobbeltsikre mod huller. Inden jeg lukker salter jeg og ligger en citronskive på fisken. Desuden får fisken også en sjat hvidvin, bare en spiseskefuld eller 2. Her kan man også tilføje lidt fløde hvis man er til flødesovs...

Fisken skal have ca. 25 minutter i ovnen ved ca 200 grader.

Herefter er det bare at sætte pakken på bordet og åbne op for de gode sager... Server tilbehør efter eget valg til, jeg foretrækker noget der kan suge lidt af den gode saft, ris, kartofler eller brød.

Et lille tvist på denne dejlige ret!

Jeg bruger den ofte "to go"! Dvs. jeg forbereder det hele og pakker den i sølvpapiret med de afkølede grøntsager. Hvis du tilsætter frosne ærter kan de holde pakken kold et pænt stykke tid, meget smart...

Så er det bare at sætte pakken i ovnen, på bålet eller grillen og snart er der superlækker mad lige til at spise ud af pakken.

God appetit!

Hilsen Christian


Tilføjet af: Christian - 30-12-2010 00:55:14
Forsbergs våde torskedrøm:
Denne opskrift blev skabt jeg en dag skulle have gæster den følgende dag. De fleste her inde kender nok presset fra venner og bekendte når man inviterer til middag. Der er altid en forventning om fisk, og siden fisk er noget af det vanskeligste at tilberede perfekt hver gang, var jeg begyndt at svede over morgendagens middags anretning. Jeg måtte sove på mit fortvivlede sind. Natten bragte nyt, en stjerne var født og jeg kunne uden videre overføre tanke til handling i denne våde torskedrøm. Den blev tage usvineligt godt imod, så derfor skylder jeg også jer denne opskrift.

Fyld: 1½ store skalotteløg
½ pakke hvidløgsflødeost med purløg (Kirks, hvis du ikke er på bistand)
Citronskal  1/3 af en citron (øko hvis du ikke vil have selvlysende børn)
Dild, 1 bundt
 
4x150 grams torske filet
 
Fremgangsmåde:
Han skalotteløgene i pinligt små tern, smid dem op i skålen. Hak dilden under den store kokkekniv til du ikke kan se det er dild mere. Riv citronen på den fineste del af rivejernet op i skålen og rør nu hvidløgsflødeosten sammen med ovenstående.
 
Bøfferne skæres til ud fra den store filet du har fanget og portionsanrettes i et stykke folie. Nu smøres fyldet over med lind hånd, jeg foretrækker det i omtrent ½ cm tykt lag. Foliet lukkes med et fast tvist opvers.
Torskedrømmen tilberedes i ovnen ved 185 grader i 15 minutter (alt efter filettykkelse) – der skal stadig være bid i fisken.
Torskedrømmen serveres enten direkte på tallerknen som en lille overraskelse eller anrettet som på billedet.

Tilbehørs forslag:
Hjertesalat med apelsin: 1 stk hjertesalat skåret i strimler, 8 cm agurk i strimler (uden skrald ), 1/5 rødløg mi meget fine tern, ½ rød peberfrugt i strimler. Overhældes med en lækker olivenolie og pyntes parmasan ost som er skåret med kartoffel skralderen.
 
Kulhydraterne hentes på en lækker frisk pasta med spinat – aldente selvfølgelig!
 
Staldkneb fra kokken:
Torskedrømmen kan med fordel anrettes med i en ordentlig røvfuld eksempelvis 4x opskriftes størrelsen. Da fryses pakkerne ned anrettede portioner af 4 eller 2, alt efter husstandens størrelse. Så er der hurtig lækker mad.



Tilføjet af: Forsberg - 30-12-2010 19:27:46