Undervandsjagtklubben Nemo

Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Nemos håndbog i UV-jagt

Nemos håndbog i UV-jagt

Denne håndbog er ment som et ”open source” projekt, hvor alle der lyster kan bidrage med deres erfaringer. Først og fremmest er det tænkt at der skal vægtes konkret viden om jagtteknik, hvilken fisk hvornår og hvorhenne, udstyr, sigt, gode råd osv. Især nybegyndere kan have glæde af sådan en håndbog, men lur mig om ikke alle kan blive klogere af vores forskellige tilgange til og teknikker i uv-jagt.

For de fleste af os er den intense nærvær, man føler, med naturen i dette element en nærmest religiøs oplevelse krydret med adrenalinsus og personlig fysisk udfordring. Disse oplevelser hører hjemme i fangstrapporterne, men selvfølgelig er der plads til at krydre et råd eller en teknik med en lærerig anekdote.

Gå på opdagelse i ”Nemos håndbog i UV-jagt” og bidrag med dine egne erfaringer.

INDHOLDSFORTEGNELSE

1) Pelagiske fisk
2) Fladfisk
3) Gode råd generelt
4) Natdyk
5) Udstyr
6) Sigt
7) Etik/lovgivning/"god opførsel"
8) Sikkerhed
9) Hotspots
10) Apnø træning
11) DIY
12) Opskrifter
13) Undgå at miste fisken
14) Lokale/nationale regler
15) Reviews
16) At skrive fangstrapporter
17) Filetering af fisken
18) Fifs og Staldkneb
19) Vi alle kan få glæde af udlandet
20) Bedste opskrift (Konkurrence kun for medlemmer)
21) Røgning af fisk
22) Lev bedre med rigtig vejrtrækning
Sidst opdateret: 12-10-2012

HÅNDBOGEN

Lev bedre med rigtig vejrtrækning
Øvelser

Hold vejret

Øvelse 1: - Bliv opmærksom på dit åndedræt

 • Vi ånder helt automatisk. Derfor er mange tilbøjelige til at sjuske med det.
 • Sæt dig ned. Tænk på, hvad der sker, når du ånder. Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden. Tænk over alt ved vejrtrækningen. Luftens temperatur, mærk passagen ind gennem næsen. Mærk musklerne spændes, brystkassen udvides, og at presset på mellemgulvet øges.

Øvelse 2: - Udånding

 • Forlæng udåndingen, så den er dobbelt så lang som indåndingen - f.eks. 5 sekunder ind - 10 sekunder ud. Denne øvelse påvirker Vagus-nerven, som udspringer i åndedrætscentret. Blodtrykket falder, hjertet slår langsommere. Hormonproduktion og blodsukker bliver stabiliseret.
 • Lav 5-10 vejrtrækninger, men gerne 20.

Øvelse 3: - Pausen

 • Hold opmærksomheden på skiftet mellem ind- og udånding. Visualiser en sinuskurve, men jævne bølger. Hold pauser i bølgedal og på bølgetop. Hav alene fokus på overgangene, mens du trækker vejret.

Øvelse 4: - Hold vejret

 • Denne øvelse går ud på at stoppe den vigtigste livsrefleks - åndedrættet. Hvis man kan holde vejret i lang tid, kan man kontrollere frygten for døden.
 • Fyld lungerne langsomt og kontrolleret med luft.Begynd med at holde vejret fra 30 sekunder til 2 minutter.
 • Vær bevidst om, hvad der sker i kroppen og tankerne. Tænk over, hvorfor du begyndte at trække vejret igen. Blev du bange eller gad du ikke mere?
 • Gentag to-tre gange.
 • Denne øvelse er bedst om morgenen på tom mave.


Godt råd:

 • Hold aldrig vejret under vand alene. Gør det hjemme i sengen. Det bedst tidspunkt er om morgenen, inden man har spist morgenmad, så blodet ikke er optaget i maven.
Stig Åvall Severinsen
 • Firedobbelt verdensmester i fridykning.
 • Forfatter og foredragsholder
 • Stig Åvall Severinsen er ekspert i kunsten at trække vejret korrekt. Han kan dykke mere end 200 meter og hans rekord i at holde vejret under vand er på knap ni minutter. Han mener, at mennesker gennem åndedrætskontrol kan forøge deres potentiale markant og derigennem finde deres bedste fysiske og mentale ressourcer.
 • Stig Åvall Severinsen er uddannet cand.scient. i biologi ved Aarhus Universitet, hvorfra han også har en ph.d.-grad i medicin. I 2009 udgav han bogen ”Træk vejret - mere energi - mindre stress”.