Undervandsjagtklubben Nemo

Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Nemos håndbog i UV-jagt

Nemos håndbog i UV-jagt

Denne håndbog er ment som et ”open source” projekt, hvor alle der lyster kan bidrage med deres erfaringer. Først og fremmest er det tænkt at der skal vægtes konkret viden om jagtteknik, hvilken fisk hvornår og hvorhenne, udstyr, sigt, gode råd osv. Især nybegyndere kan have glæde af sådan en håndbog, men lur mig om ikke alle kan blive klogere af vores forskellige tilgange til og teknikker i uv-jagt.

For de fleste af os er den intense nærvær, man føler, med naturen i dette element en nærmest religiøs oplevelse krydret med adrenalinsus og personlig fysisk udfordring. Disse oplevelser hører hjemme i fangstrapporterne, men selvfølgelig er der plads til at krydre et råd eller en teknik med en lærerig anekdote.

Gå på opdagelse i ”Nemos håndbog i UV-jagt” og bidrag med dine egne erfaringer.

INDHOLDSFORTEGNELSE

1) Pelagiske fisk
2) Fladfisk
3) Gode råd generelt
4) Natdyk
5) Udstyr
6) Sigt
7) Etik/lovgivning/"god opførsel"
8) Sikkerhed
9) Hotspots
10) Apnø træning
11) DIY
12) Opskrifter
13) Undgå at miste fisken
14) Lokale/nationale regler
15) Reviews
16) At skrive fangstrapporter
17) Filetering af fisken
18) Fifs og Staldkneb
19) Vi alle kan få glæde af udlandet
20) Bedste opskrift (Konkurrence kun for medlemmer)
21) Røgning af fisk
22) Lev bedre med rigtig vejrtrækning
Sidst opdateret: 12-10-2012

HÅNDBOGEN

Sigt
En ting er lokaliteten. Den kan være god en dag og dårlig den næste (afhængig af hvad der jages)
En anden ting er disse faktore: Vejret (nedbør, vind, temp) de foregående 1-5 dage. Strøm. Årstid. Vandstand og en ofte overset faktor nemlig strøm der tager kalk, ler eller tangrester med sig.

Brug følgende links til at tjekke næste jagtspot:
Farvandsvæsenet
DMI

Jeg (UV-Dwarf) bruger selv nedenstående som indikatorer til at vudere om sigten er god... det har da også slået fejl en enkelt gang eller 2 :-), men som regel passer det. De fleste gange tager vi dog afsted til trods for dårlige forventninger og det sker da også at man bliver positivt overasket.

Sigten afhænger af et sammenspil af flere faktorer. Grunden til dårlig sigt er at der er opslemmede partikler, alger eller andet i vandsøjlen. Dette er afhængigt af årstid, høj/lav-vande, blæst og nedbør.

Vandet er generelt klarere om vinteren og i det tidlige forår hvor der ikke finder algeopblomstinger sted.

Højvande er at foretrække. Her trækker klarere vand ind ude fra dybere vand. Ved lavvande består hovedparten af vandet ved kysten af overfladevand og vand fra strandkanten som ofte er mere grumset.

Stille vejr uden nedbør i længere perioder kan være super godt, hvor partikler sedimenterer og efterlader vandet krystalklart. Da det ofte blæser heromkring er fralandsvind at foretrække. Det grumsede overfladevand blæser væk fra kysten og udskiftes af klart bundvand ude fra dybet.

Nedbør kan ødelægge sigten i flere dage. Overflade afskyl og udsivning fra grundvand kan vare flere dage efter et regnskylle. Dette medføre frisk tilførsel af partikler fra land og undergrund. Så efter et kraftigt regnskylle kan højvande stille vejr og fralandsvind være nok så fint, men sigten vil højst sansynlig være dårlig.

(thomasbergen) Man kan bruge en del tid på at udregne sigten -altså se på alle de faktore der spille ind. Jeg er på det sidste blevet opmærksom på at strømforholdene, selv svage strømme, sammen med gårsdagens vind (hvis den var kraftig) og dagens vind har en større rolle end jeg først antog. Dvs at strøm fragter alge/tang-partikler, ler og kalk over lange afstande ( f. eks. 30 km). Dette gælder for løsrevne alger især i sommerhalvåret.

For nedenstående gælder at selvom der på jagtspottet er fralandsvind kan sigten være skræmmende ringe.

Djursland: Kraftig østenvind og derpå sydlig vind og sydgående strøm = minussigt på nordkysten Meget kraftig nordenvind, nordvestvind eller bare en vind med bølgegang på kalkklinterne og derefter meget kraftig vestenvind = strøm med kalk hele vejen mod Ebeltoft. Ler og kalk blive hængende i dage.

Altså hvis det har blæst 10+ ms et sted kan det påvirke sigten et helt andet sted.