Undervandsjagtklubben Nemo

Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Nemos håndbog i UV-jagt

Nemos håndbog i UV-jagt

Denne håndbog er ment som et ”open source” projekt, hvor alle der lyster kan bidrage med deres erfaringer. Først og fremmest er det tænkt at der skal vægtes konkret viden om jagtteknik, hvilken fisk hvornår og hvorhenne, udstyr, sigt, gode råd osv. Især nybegyndere kan have glæde af sådan en håndbog, men lur mig om ikke alle kan blive klogere af vores forskellige tilgange til og teknikker i uv-jagt.

For de fleste af os er den intense nærvær, man føler, med naturen i dette element en nærmest religiøs oplevelse krydret med adrenalinsus og personlig fysisk udfordring. Disse oplevelser hører hjemme i fangstrapporterne, men selvfølgelig er der plads til at krydre et råd eller en teknik med en lærerig anekdote.

Gå på opdagelse i ”Nemos håndbog i UV-jagt” og bidrag med dine egne erfaringer.

INDHOLDSFORTEGNELSE

1) Pelagiske fisk
2) Fladfisk
3) Gode råd generelt
4) Natdyk
5) Udstyr
6) Sigt
7) Etik/lovgivning/"god opførsel"
8) Sikkerhed
9) Hotspots
10) Apnø træning
11) DIY
12) Opskrifter
13) Undgå at miste fisken
14) Lokale/nationale regler
15) Reviews
16) At skrive fangstrapporter
17) Filetering af fisken
18) Fifs og Staldkneb
19) Vi alle kan få glæde af udlandet
20) Bedste opskrift (Konkurrence kun for medlemmer)
21) Røgning af fisk
22) Lev bedre med rigtig vejrtrækning
Sidst opdateret: 12-10-2012

HÅNDBOGEN

Sikkerhed
Shallow water black out
Den største dødsårsag hos fridykkere skyldes shallow water blackout. Hvis man hyperventilerer når man er i overfladen forvirrer man det center der registrerer hvor meget co2 der er i blodet. Det vil sige at man ikke føler nogen trang til at trække vejret selv om man er lige ved at drukne. Man kan ikke mærke når det kommer, og den eneste måde man kan undgå det er at lade være med at hyperventilere.

SWB opstår også (måske især) pga ændringen af det partiale ilttryk i lunger ved øget tryk (dybde). På 10m dybde er der 2 atmosfærestryk og den luft du indåndede i overfalden er nu halvt så stor - og dermed dobbelt så stor koncentration af iltmolekyler (samme antal). Den store koncentration af ilt gør at man i dybden har en utrolig effektiv iltforsyning til kroppen. På vej op ad igen falder det partialeilttryk igen til 1 atmosfære og iltkoncentrationen halveres derved. Det er under denne trykændring at man oplever Shallow Water Blackout. Det kan foregå uanset om man hyperventilerer eller ej.(MortenKV)


Forsberg:

Denne video fortæller det samme, men på en anden måde. Se den og dyk sikkert :)

NSUC: Samba and Blackouts from USFA Inc. on Vimeo.


Før jagten:

Det sker af og til at man midster sin bøje, karabinhager uden lås kan man ikke stole på, derfor køb swivler eller karabin med lås.

Er uheldet ude, er det en rigtig god ide at skrive sit telefon nummer på sin bøje, det skylder mig sig selv og finderen. Der er eksempler på at bøjen har "fundet hjem" med dette lille kneb.